Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Pile of crap

Ποια νομίζετε ότι μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη ράτσα σκύλου; Τα pit bull που ενίοτε τρώνε ανθρώπους; Ο μεγάλος Δανός; Ο Κέρβερος; Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ ή κάποιο εξίσου τρομακτικό ζώο;
Όχι αγαπητοί μου. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στην Daily Telegraph, το πιο αιμοβόρικο ζωντανό είναι αυτό.


Ναι. Αυτό.

Παραθέτω σε μετάφραση το άρθρο του Roger Dobson:

Μπορεί να είναι μικρά, αλλά νέες έρευνες έδειξαν ότι ένα στα πέντε dachshunds έχουν δαγκώσει ή έχουν αποπειραθεί να δαγκώσουν αγνώστους και ότι ο ίδιος αριθμός έχει αποπειραθεί να δαγκώσει άλλους σκύλους. Ένα στα 12 έχουν επιτεθεί στα αφεντικά τους.
Γνωστά ως σκυλιά λουκάνικα για τα επιμήκη σώματά τους, τα dachshunds δεν είχαν μέχρι σήμερα τρομακτική φήμη, αν και έχουν εκτραφεί για να κυνηγάνε ασβούς μέσα στις φωλιές τους.
Όπως και να ΄χει, βρέθηκαν στην κορυφή μιας λίστας με 33 ράτσες, οι οποίες αξιολογήθηκαν για την επιθετικότητά τους, αφού ακαδημαϊκοί ανάλυσαν τη συμπεριφορά χιλιάδων σκύλων.
Τα Chihuahua, μια ακόμη μικρότερη ράτσα, είναι δεύτερα από άποψη επιθετικότητας, καθώς συχνά επιτίθενται ή προσπαθούν να δαγκώσουν αγνώστους, την οικογένειά τους και άλλα σκυλιά. Άλλη μία μικρή και δημοφιλής ράτσα, τα Jack Russel, ήρθαν τρίτα.
Η κα Linda Floyd αναγκάστηκε να δώσει τον σκύλο της, ένα dachshund ονόματι Ρόσκο, για ευθανασία, όταν ο σκύλος της έφαγε το μεγάλο της δάχτυλο όση ώρα αυτή κοιμόταν. Η κα Floyd, ετών 56, ξύπνησε πολύ αργά, γιατί ζημιά στα νεύρα της από το διαβήτη την έχει καταστήσει χωρίς αίσθηση στα δάχτυλα των ποδιών της.
Ο Dr James Serpell, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε ότι οι μικρές ράτσες μπορεί να είναι περισσότερο προδιαθετημένες γενετικά αναφορικά με την επιθετική συμπεριφορά από τα μεγαλύτερα σκυλιά.
«Επίπεδα επιθετικότητας που έχουν αναφερθεί αφορούν πολλές φορές μια συχνότητα δαγκωμάτων ή απόπειρας δαγκώματος προς αγνώστους της τάξης του 20% και της τάξης του 30% προς άγνωστα σκυλιά», πρόσθεσε.
Μέχρι σήμερα, η έρευνα για την επιθετικότητα των σκύλων είχε επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στην ανάλυση των στατιστικών που αφορούν τα δαγκώματα. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, τα στοιχεία ίσως υπήρξαν παραπλανητικά, καθώς τα περισσότερα δαγκώματα δεν αναφέρονται. Τα μεγάλα σκυλιά ίσως να έχουν αποκτήσει τη φήμη των περισσότερο επιθετικών γιατί είναι πιο πιθανό τα δαγκώματά τους να απαιτούν ιατρική βοήθεια.
Τα ευρήματα έχουν εξοργίσει τους ιδιοκτήτες μικρών σκύλων. Ο Chris Moore, γραμματέας του Northern Dachshund Association, είπε: « Σύμφωνα με τους Άγγλους εκτροφείς, όλα αυτά είναι σκουπίδια. Δεν είναι στη φύση των σκύλων. Δεν έχω δαγκωθεί ούτε μία φορά σε 25 χρόνια.»
O Tony Fitt Savage, πρόεδρος του British Chihuahua Club, δήλωσε: « Έχω Τσιάουα εδώ και 30 χρόνια και ποτέ δεν έστειλαν κανέναν στο νοσοκομείο. Μπορεί να είναι λίγο δύστροπα.»
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Applied Animal Behaviour Science, έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που απευθύνθηκαν σε 6.000 ιδιοκτήτες σκύλων.
Ράτσες με χαμηλό σκορ στην επιθετικότητα περιλαμβάνουν τα Basset, τα Golden Retrievers, τα Labradors, τα Huskies και τα Greyhounds.
Tα Rottweiler, τα Pit Bull και τα Rhodesian Ridgeback έδειξαν μέση ή λιγότερη από μέση επιθετικότητα.
Η Joyce Summers, ταμίας του Rottweiler Club στη Βρετανία, είπε: «Έχω ζήσει με Rottweiler για 40 χρόνια και δίνουν μόνο αγάπη και στοργή. Δε με ξαφνιάζει που τα Jack Russel βρίσκονται κοντά στην κορυφή; είναι μικρά νευρικά πλασματάκια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: